butterfly.jpg

У мом крају, сви знају...... у раду да уживају.
Ко је здрав и прав, тај стално нешто ради


hobby.JPG


Здраво, шта радиш , чућете врло често како људи питају друге људе. Понекад као одговор може чути Ништа, али кад боље размислимо, мало је оних који баш ништа не раде. Мама која није запослена има много посла у кући или стану. Тата ради на послу, али и кад дође кући, сигурно нешто ради. На пример, чита новине, гледа утакмицу или контролише шта си написао у свесци. И бака која је стара сигурно нешто ради, макар да седи и штрика. А деда? Па и деда, ако је у пензији, можда с комшијом игра шах или шета јер му је лекар рекао да ће тако сачувати здравље. Људи обично разликују време за рад и слободно време. У слободно време раде нешто што воле или што су дуго одлагали. Послове које воле и раде их у слободно време зову хоби. Неко се бави спортом, неко чита књиге, неко сакупља старе ствари, неко црта... А неко воли да се вози бициклом.


Прича о дечаку и бициклу


Један дечак, кога ви не знате, много је волео бициклизам. Имао је неки мали, обичан бицикл, али је маштао о великом тркаћем. Код деде и комшије у гаражи често је додавао различите делове на свој обични бицикл не би ли личио на тркаћи. Због тога је његов бицикл изазивао потсмех остале деце. Но, дечак је и даље гланцао свој бицикл, притезао латанац, додао му ретровизор, савио корман... Рачунар није много користио, више је волео да борави напољу на ваздуху и одвози се својим бициклом ван градића у којем је живео. Кад би за рачунар, ипак, сео, у кишним данима, најрађе је одлазио на сајтове где је гледао тркаће бициклове. И... једног дана открио је да се бицикл, који му се много допао, али је коштао читаво богатство, може наручити преко интернета. Узбуђен, попунио је све податке које су му тражили, свестан да чини нешто недозвољено. Следећих дана живео је у страху. Шта ако поручено бицикло стигне? Шта ће рећи његови мама и тата, који, знао је не могу да га плате? Страх и кривица из дана у дан су бивали све већи и он се разболео. У болести признао је мајци шта је учинио. Мајка и отац су га утешили и рекли да не брине, ако бицикло и стигне, вратиће га. Дечаку је лакнуло. Једва је дочекао да оздрави. Поносно је сео на свој стари бицикл и пројурио улицом пркосно, упркос свој деци која су се ругала његовом старом бициклу који је дечак средио да личи на тркаћи.

BicycleBoy.jpg

Мајка и отац су разумели велику дечакову жељу да има тркаћи бицикл и ускоро му на кредит купили тркаћи бицикл. Дечак није одбацио свој стари бицикл и у школу је намерно одлазио старим, а тркаћи је возио само кад иде у своје дуге вожње ван града. Тад легне на неку њиви или ливаду да се одмори и машта како ће једног дана, кад порасте, бициклом обићи целу планету.


Досада и радА ти? Да ли и ти нешто радиш осим што идеш у школу, учиш, пишеш и играш се? Твоје слободно време је све оно време које проведеш кад урадиш домаћи и спремиш се за школу. Које ти послове у кући редовно обављаш? Можда храниш свог љубимца, износиш смеће, помажеш мами у сређивању куће? А можда имаш неки посебан хоби? На пример вожњу рошулама. Ко зна шта ти се све дешавало у тој вожњи!

boredom.jpg


Или ти, можда, ништа не радиш и досађујеш се у слободно време. То никако није добро, али и у том случају, сигурно има послова које би волео да обављаш, али ти не дозвољавају, или немаш услова за њих. Рецимо, желео би да поправиш неки апарат или с татом ауто. Можда си, кад ти је једном било досадно, кренуо у опасну авантуру...


Причајте о својим обавезама код куће, пословима које волите да обављате, као и онима које не волите; о пословима које други обављају; о онима које бисте желели да радите... Испричајте када вама је посебно досадно и шта онда желите да радите. Шта вам је потребно за оно чиме се у слободно време бавите? Можда неки посебан алат или опрема? Опишите га. На неком од тих својих послова сигурно сте доживели неке смешне или опасне згоде. Препричајте их. Затим направите с учитељицом план ко ће о чему причати. Ако неко од вас исприча да највише воли да се игра неке игре и опише ту игру, биће досадно да сви причају о омиљеним играма, поготово ако је то компјутерска игра. Пошто и сам знаш како је досада досадна, немој ти да будеш досадан, па не причај исто што је неко већ испричао. Присети се неког другог посла и другачијег догађаја. На пример шта си одувек желео да радиш, а ниси још био у прилици да то заиста урадиш. Шта год да се одлучиш да испричаш, то и нацртај или ислуструј.

Пази, немој да будеш досадан јер досада је тако досадна. Буди здрав и прав и увек нешто ради.ЗадатакРазмисли о својим обавезама, пословима које волиш да обављаш и онима које не волиш.1. Илуструј шта посебно желиш да урадиш када ти је досадно. Сними то са учитељицом.2. Послушај шта твоји другари раде у оваквим ситуацијама.