pumpkins.gif


У мом крају сви знају...


... о школи да причају

Одакле су и како су настале неке речи из школског животаКо ли је школу измислио, шта мислите? Нисмо ми,него Стари Грци. О њима сте већ сигурно штошта чули, а поготово о њиховој митологији. Они су смислили посебно место на коме ће се људи образовати, и многе предмете које ће изучавати на том месту, многе ствари које су у школи потребне, као што је предмет којим ће се писати. Што нису Грци смислили, смислили су Стари Римљани. Њихови језици су се звали старогрчки и латински. Данас више нико не прича њима, па кажемо да је то мртав језик, јер више не живи ни у чијим устима и ушима. Али, кад кажемо „школа“, старогрчки језик поново оживи јер је ова реч узета из тог језика. латински и старогрчки језик оживе сваки пут кад ми у свом језику користимо речи који су они некада давно измислили.


roman.jpg

Као што су смислили школу, тако су смислили и називе за многе предмете и прибор који су у школи потребни: књига, диплома, лектира, календар и још много других речи из школског живота. Као што ти, када нешто немаш, позајмиш од другог, тако су се и језици помагали. Кад нису имали неку реч, позајмљивали су ту реч из језика који ту реч има. Нису баш све речи из школског живота преузете из грчког или латинског језика. Неке су и наше домаће речи, које су смишљали наши преци Словени и стари Срби. И наш стари језик можемо звати старосрпски. Осим тога, данас се у школи користи толико много предмета који нису постојали у време Старих Грка и Римљана, ни ти старих Словена, па их они нису ни смислили. Таква је реч, на пример, компјутер. Њу сме позајмили из енглеског језика.


school_items.jpg

Изаберите неке предмете или појаве из школског живота и покушате да пронађете како је настала та реч и како је некад тај предмет или појава изгледао и како се користио. Можеш да бираш неку од следећих речи: школа, лењир, шестар, бројка, слово, буквар, књига, диплома. антологија, роман, лектира, календар, дигитрон, датум, торба, писмо, креда, папир, оловка... Можете, наравно, да објасните и настанак, изглед и намену неких модерних школских предмета као што је рачунар, дигитрон, телевизор... Користите речнике, лексиконе, књиге, интернет, а можете и да питате неког ко би то могао да зна. Учитељица ће вам помоћи да пронађете прави извор знања. Запамтите и испричајте нама осталима шта сте сазнали. Тако ће свако од нас сазнати много: и оно што смо сами истражили и оно што чујемо од других.


Задатак:

1. Нацртај или фотографиши предмет из школског окружења и живота који си одабрао.

2. Испричај нам причу о његовом постанку.

3. Послушај шта су твоји другари открили и испричали.