february.gif


У мом крају сви знају...



... шта значи моје име, како је настало моје презиме

и да и речи имају породице.



Име


Сваки човек је један једини, баш такав какав јесте. Његово име би требало да покаже колико је јединствен. Неко даје имена својој деци по делу дана у којем су рођени (Зорица, Зоран, Данка, Данко), неко по неком свецу или чувеном човеку или, једноставно, по неком свом претку, који је био много добар човек. Кад детету дају име по тим људима, родитељи или кумови желе да и то дете буде једнако добро као човек по коме су добили име. Неки, опет, детету дају име по некој особини: Милан да би био свима мио, Мирољуб да би волео мир, Дивна да дивљења достојна... Највише имена настало је у другим језицима, и Срби су их преузели као своје. Рецимо, Софија на српском језику не значи ништа, али на грчком значи да је то она која је мудра, Петар је онај који чврст као стена, Теодор је онај који је Божји дар... Име Ђорђе у енглеском гласи Џорџ, на француском Жорж, а сва су настала од грчког Георгиос, што значи земљорадник – онај који обрађује земљу.


Сазнај и ти по чему си јединствен. Шта значи твоје име? Распитај се ко ти га је дао. Размисли како је настало и која се особина крије у њему.

imena.jpg


Презиме


Твоје име говори да си посебан у својој породици, али презиме ти је исто као свим члановима породице. Ти данас наслеђујеш презиме од својих родитеља, али некада давно, неко је смислио и то презиме. У српском језику велики број презимена добијен је по имену неког нашег далеког претка тако што се на његово име додао наставак –ић. Тако су Тодоровићи вероватно добили презиме по неком Тодору. Да би се означило да су деца Тодора кажемо чији је – Тодоров. Кад се на Тодоров дода –ић, добијемо Тодоровић. Перићи су, вероватно, потомци неког Пере, Миловановићи неког Милована, Јовановићи неког Јована... Али, нису сва презимена тако настала. На пример, Марко Краљевић је добио презиме Краљевић зато што је његов отац био краљ, а Кнежевићи су своје презиме добили зато што су њихови преци били кнежеви.



family_tree.png


Зато се и ти распитај код тате и маме, деке или баке, како је настало твоје презиме. Сазнаћеш сигурно неке занимљиве приче о својим прецима. Ако не сазнаш, немој да си тужан. То само значи да твоја породица дуго, дуго постоји са тим презименом, и да су заборавили како је презиме настало.

Задатак:


1. Краснописом испиши своје име и презиме. Сними са учитељицом значење свог имена и презимена.

2. Погледај и послушај шта су урадили твоји другари из других школа. Изабери име које ти се највише допада. Шта оно значи, како је настало, зашто ти се допада? Попиши све надимке имена које си чуо.




Породица речи


Као што људи живе у породицама и речи живе у породици. Тако српски језик има много породица српских рећи. оне су у породицама речи настале од неког свог претка, исти им је корен. Рецимо истој породици речи припадају речи које су настале од речи РОД. Такве су речи народ, народни, родбина, рођак, родити, породити, породилиште, родитељ, препородити, изрод... Али, реч рода није из те породице речи мада је слична по изговору. Да нису из исте породице знаћете кад помислите на то да у природи немају ништа исто. Све се претходне речи односе на човека и нешто што он ради или користи, а рода с тим нема никакве везе.

Све имају заједничког претка РОД. Неке су речи настале тако што се на претка род додао наставак на крају, неке тако што су додата нека слова или речи испред РОД, а неке тако што је додато и испред и иза речи род. Када бисмо желели то да нацртамо, породица речи РОД изгледала би овако:

porodica_reči.jpg


Покушајте и ви заједнички да направите једну породицу речи. Можете је приказати као дрво које има једну реч – заједничког претка у корену, а остале су на различитим гранама и огранцима. Можете породицу речи сместити у кућу, баш као и људе. Можете смислити и друге начине и облике да прикажате породицу речи. Важно је да тачно одредите од којег заједничког претка – речи су настале све речи из једне породице.


Задатак:


1. Нацртајте мали графикон или дрво породице речи. Означите корен и речи које су од њега настале. Поставите цртеж на следећу страницу да могу остала деца да га виде, а ви погледајте њихове радове.